Σφακιανή Κουζίνα


«Η καρδιά της Μεσογειακής διατροφής είναι η Κρητική διατροφή».
 SPONSORAS WEB TV

 Η Ταβερνα και τα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια & Διαμερίσματα ΓΙΩΡΓΟΣ


Αυτή είναι άποψη πολλών ειδικών επιστημόνων με πρώτη την κα. Αντωνία Τριχοπούλου, Ιατρό-Διατροφολόγο, Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.

Η Μεσογειακή διατροφή έχει ως βάση το ελαιόλαδο στηρίζεται στα λαχανικά τα όσπρια, τα δημητριακά, την μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, την επίσης μέτρια κατανάλωση ψαριών και κρασιού και την μικρή κατανάλωση κρέατος.

Η Κρητική διατροφή, όπως και ευρύτερα η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην παρασκευή πολλών απλών γευστικών πιάτων, χάρη στην μεγάλη ποικιλία προϊόντων που ευδοκιμούν στον χώρο αυτό.
 

Η Σφακιανή κουζίνα αντιθέτως έχει ως βάση της το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία και συνδυάζει μοναδικά, όπως αρνί με γιαούρτι, ή αρνί με στάκα κλπ.

Βέβαια εμπεριέχει και όλα τα  υπόλοιπα προϊόντα της Μεσογειακής διατροφής, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ψάρια, κρασί, κ.λ.π., και μάλιστα με μοναδικές συνταγές ενώ δεν αποκλείει και τα γλυκά, που όμως και αυτά είναι λιτά σε υλικά και όχι σιροπιαστά.
 SPONSORAS WEB TV
 Η Ταβερνα 
 Ενοικιαζόμενα Δωμάτια & Διαμερίσματα 
ΓΙΩΡΓΟΣ 
ΚΟΜΙΤΑΔΕΣ ΣΦΑΚΙΑ

Οι Σφακιανοί έχουν μεγάλη παράδοση στην τυροκομία με σπάνια τεχνική, που προκύπτει από την μεγάλη εμπειρία, και με πλούσια τυροκομικά προϊό-ντα όπως: Γραβιέρα, κεφαλο-γραβιέρα, μαλάκα (γραβιέρα μη ωριμασμένη), ανθότυρος φρέσκος και αποξηραμένος, μυζήθρα, ξυνομηζήθρα, γιαούρτι, στάκα κ.λ.π., τα οποία και ξέρουν να τα συνδυάζουν μοναδικά όπως: γραβιέρα, ανθότυρο, ή μυζήθρα με μέλι, γραβιέρα ή φέτα με σταφύλι και ψωμί, ανθότυρο αποξηραμένο με μακαρόνια, γιαούρτι με μέλι, κλπ.



Στην Κρήτη, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ευδοκιμούν 2.500 είδη φυτών, 131 εκ των οποίων είναι ενδημικά, όπως η μαλοτήρα, ο δίκταμος, το φασκόμιλο, το σταμναγκάθι κλπ., τα οποία όπως είναι φυσικό προσδίδουν -τόσο στο κρέας όσο και στο γάλα- χαρακτηριστικά αρώματα και γεύσεις. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης η απουσία σχεδόν φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων και άλλων ρυπαντών στην περιοχή.

Η Σφακιανή κουζίνα διεκδικεί μια πρωτεύουσα θέση στην Κρητική διατροφή καθώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής (κλιματολογικές, εδαφολογικές, απομόνωσης, κ.λ.π.), αποτελεί από μόνη της μια πλήρη κουζίνα. Άρρηκτα  δεμένη τόσο με το φυσικό όσο και με το ανθρωπογενές περιβάλλον, αποτελεί σημαντική παράμετρο της γαστρονομικής και εν τέλει της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, γεγονός που ελάχιστα έως σήμερα έχει αναδειχθεί.

http://frontoffice-147.dev.edu.uoc.gr/local-products/gastronomy/sfakian-cuisine.html